top of page
regenboog wortelen

Bio, seizoensgebonden en lokaal

Ik zeg heus niet dat iedereen zelfvoorzienend met zijn eigen moestuin moet worden, al mag dat natuurlijk wel ;)

Als we gewoon met zijn allen al wat bewuster kopen, dan zorgen we collectief wel voor een aanzienlijke verschuiving. Want vele kleintjes maken een grote, toch?

Biologisch

Biologisch is niet per definitie gelijk aan 'gezond'. Van teveel bio suikerwafels word je even dik als van teveel gewone. Sorry to burst that bubble ;) Maar waar het wel voor staat, is dit:

  • Zonder chemische pesticiden

  • Geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO)

  • Geen synthetische geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveermiddelen

  • Rekening houdend met dierenwelzijn

boerderij

En dat is allemaal wel degelijk beter.

De tijd dat biologisch eten moeilijk was, is ook voorbij. Je vindt biologische producten al lang gewoon in de rekken van elke supermarkt. Winkels zoals Bioplanet maken het natuurlijk nog gemakkelijker. 

bakje frambozen

Seizoensgebonden

Je kent dat wel, dat bakje aardbeien dat naar je lonkt. In december. Hm, misschien klopt er toch iets niet helemaal dan? We zijn het zo gewoon dat alles altijd beschikbaar is, dat we het soms bijna vergeten dat dat eigenlijk niet voor alle producten zo vanzelfsprekend is.

Vier redenen waarom seizoensgebonden eten een goed idee is:

  • het zorgt automatisch voor variatie in je dieet

  • moeder natuur weet best wel wat ze doet: veel wintergroenten bevatten bv. extra vitamine D, waar we net in die periode meer behoefte aan hebben

  • seizoensgroenten en -fruit zijn vaak goedkoper

  • het is beter voor het milieu, want minder 'gedoe' met serres, meststoffen etc om de planten toch maar te doen groeien (als we er al van uitgaan dat ze niet van de andere kant van de aarde komen)

Lokaal

Hoe lokaler, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Het verschil tussen avocado's die uit Peru komen overgevlogen en peren uit onze mooie fruitboomgaard in Limburg is denk ik wel duidelijk. Maar ook hier staan we gewoon vaak niet bij stil. Het rijpingsproces verloopt veel natuurlijker en de kans is groot dat je producten verser zijn, misschien heb je ze binnen de 24u al op je bord. Bovendien steun je er ook onze eigen economie door. 

groenten kweken

Ik ontdekte enkele jaren geleden Vers en gezond, een boerderij in Leest die in de omstreken groenten en fruit aan huis leveren. Ik bestel wekelijks bij hen. Misschien heb je ook wel zo'n initiatief in je buurt? Of kuier je graag eens over de vroegmarkt?

bottom of page