top of page
buiten zijn

Buiten zijn

Los van het feit dat heel de dag zitten niet goed is voor je lijf, is vooral het feit dat je bovendien de hele dag bínnen bent, nog erger. En veel zittende beroepen brengen ook dat met zich mee. Het laat zich vaak niet vermijden, maar opnieuw is bewustzijn een eerste stap. En dan kan je misschien met kleine dingen toch wat verandering teweeg brengen. Ik leg graag uit waarom het belangrijk is om zoveel mogelijk buiten te zijn.

Daglicht

Bioritme

Daglicht is essentieel voor je gezondheid. Het bepaalt de optimale werking van je bioritme. Je bioritme of natuurlijke klok zorgt er voor dat de processen in je lichaam op het juiste moment gebeuren.

Overdag moet je actief en alert kunnen zijn,  je bloeddruk en lichaamstemperatuur zijn wat hoger en je lichaam is ingesteld op vertering zodat je energie kan opnemen. 's Nachts gaat het lichaam in rust- en herstelstand en worden ondersteunende functies actief zoals je hormoonregeling.

Voor die switch zorgt je natuurlijke klok, en deze werkt op basis van daglicht.

wakker worden

Kunstlicht is hiervoor niet voldoende, de intensiteit van daglicht is vele malen hoger. Er bestaan speciale 'daglichtlampen', maar niets kan tippen aan gewoon echt daglicht. Dat trouwens gratis is... ;) Het licht op een bewolkte dag is zowat het minimum dat je bioritme nodig heeft. Wie voldoende daglicht ziet, ondersteunt daarmee dus de lichaamsfuncties in het algemeen, en slaapt ook beter.

de zon genieten

Vitamine D

Misschien heb je gemerkt dat je je in de winter soms wat minder goed in je vel voelt, meer moe bent, minder goedgemutst. Daarin ben je niet alleen. Onderzoek toont aan dat een tekort aan licht tijdens de winterperiode impact heeft op het deel van het brein dat serotonine aanmaakt, de stemmingsregelaar die essentieel is voor het psychisch welzijn van de mens. De remedie? Meer naar buiten gaan, ook al straalt de zon niet aan een blauwe hemel, alle beetjes daglicht helpen!

Dit komt onder andere omdat je lichaam in de winter minder vitamine D produceert. Dat klinkt op zich wat raar, want vitamines kan je niet aanmaken, die moet je opnemen door voeding. Vitamine D is echter ondanks de naam eigenlijk geen vitamine maar een prohormoon (een voorloper van een hormoon), en die kan je lichaam wel zelf aanmaken.

Je lichaam gaat aan de slag met deze productie wanneer je huid in contact komt met zonlicht. In de winter is het dan ook belangrijk om extra mogelijk vitamine D uit je voeding te halen. Dat kan met supplementen, maar je vindt het ook in vette vis, eieren en paddenstoelen die in voldoende daglicht groeiden. Vitamine D is daarnaast ook nodig om calcium uit voeding te kunnen opnemen. Het zorgt voor een goede spierfunctie en versterkt je immuunsysteem aanzienlijk.

Wit licht vs blauw licht

Daglicht is eigenlijk niet wit, maar bestaat een spectrum van verschillende kleuren, sommigen daarvan zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog. Je hebt ook al wel gehoord van blauw licht. Blauw licht belemmert de aanmaak van het slaaphormoon. Wie vlak voor het slapen gaan nog veel op tablet, smartphone of pc kijkt, kan een weerslag voelen tijdens de nachtrust. De producenten hebben ondertussen filters die het blauwe licht verminderen, maar de beste remedie blijft ongetwijfeld minder op deze schermen te kijken.

 

Daglicht bevat alle lichtkleuren, in een perfect uitgebalanceerd geheel dat ons lichaam optimaal ondersteunt. 

op je smartphone kijken
bos

De natuur

Zodra je in de natuur bent, komt er ruimte vrij in je hoofd. Om te dromen, te observeren. Om te zien, te ruiken, te horen en te voelen. De natuur heeft iets bevrijdend. Het is er OK om gewoon te zijn. De natuur is zowat de beste ontstresser die er bestaat. 

Je voelt je er levendiger, blijer, zorgelozer. De natuur heeft niet alleen een positieve invloed op je mentale en emotionele welbevinden, maar beïnvloedt ook je immuniteit, eetlust, slaap, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Door veel tijd door te brengen in de natuur, verhoog je je weerbaarheid en heb je minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes of overgewicht. 

Frisse lucht

Loop je in een bos of langs de dijk, dan gaat dat met die frisse lucht vanzelf natuurlijk. Maar blokje rond wandelen en je woning regelmatig verluchten helpt ook al. Binnenlucht is soms tot 5 keer ongezonder dan buitenlucht. Zuurstofgehalte speelt een rol, maar er zit meer achter. Binnenshuis word je aan meer verontreinigende en chemische stoffen blootgesteld dan je op het eerste zicht misschien zou denken. 

frisse lucht inademen

Bouwmaterialen en verf zijn voor de hand liggende voorbeelden. Maar ze zitten ook in voor ons heel gewone voorwerpen, zoals kleding, meubilair, plastic speelgoed, schoonmaakmiddelen, wasverzachter, nagellak of shampoo. Ze hebben heel handige eigenschappen, ze zorgen er bv. voor dat producten langer goed blijven, je pan niet kleeft bij het bakken, of dat de kleur in de vingerverf niet enkel onderin zit. Het gaat vaak om conserveermiddelen, bacteriedodende stoffen, emulgatoren, kleurstoffen, parfums, siliconen, weekmakers, zuurteregelaars. Ze hebben dus elk hun functie, maar het is goed om te beseffen dat deze stoffen er wel zijn. Je hoeft nu zeker niet met een bang hart je haar te wassen de volgende keer, maar weet dat je jezelf een kadootje doet door regelmatig te verluchten, zowel je woning als jezelf... 

Geen wonder dus dat je je frisser voelt na een wandeling!

(Terwijl ik dit schreef ben ik trouwens zelf mijn raam gaan openzetten ;) een kleine herinnering af en toe kan ook voor mij geen kwaad hehe)

bottom of page