top of page
ontbijt

Een goed ontbijt

Wel of niet onbijten, de opinies zijn verdeeld. De ene vindt het onbegrijpelijk hoe je zonder ontbijt de deur uit kan, de andere zweert bij intermittent fasting en skipt dat liever. Ik denk dat beiden kunnen. Waar ik wel van overtuigd ben: een kommetje frosties of een koffiekoek, dat is het niet. ​Veel mensen eten ’s ochtends veel suiker, vaak zonder dat ze het doorhebben. Voor mij ligt de nadruk dus op een goed ontbijt. Met voedingsstoffen waar je lichaam iets aan heeft, in plaats van 'lege' suikers. 

Natuurlijk kan dat af en toe en geen kwaad, maar de standaard boterham met choco zou ik toch vervangen door iets substantiëler. Een goed ontbijt voedt je met essentiële vitamines, mineralen, vezels en sporenelementen voor een optimale gezondheid. Ook zet het de toon voor de rest van de dag. Als je gezond ontbijt, blijft je bloedsuikerspiegel veel langer stabiel en kan je daardoor later makkelijker afblijven ongezonde tussendoortjes.  Ontbijten kan echt superlekker én gezond zijn. Ik geef je graag enkele voorbeelden.

Mijn persoonlijke favoriet: IsaLean Shake

IsaLean™ Shake is een gezonde, natuurlijke en uitgebalanceerde maaltijd en is klaar in luttele seconden. Geen tijd is geen excuus meer ;) 

Deze shake bevat het juiste evenwicht aan macro’s, d.w.z. eiwitten, koolhydraten en (gezonde) vetten. Verder zitten er in elke portie 23 vitaminen en mineralen, oftewel micronutriënten. De shake is niet enkel gezond en lekker, hij is puur natuur, er komen dus geen kunstmatige smaak-, kleur- of zoetstoffen aan te pas, en heeft slechts 240 kcal. Je drinkt hem gewoon zo, mixt hem met wat fruit, of je eet hem als protein bowl en voegt nog wat granen, fruit of zaden toe.

Al mijn shakerecepten vind je op mijn Instagrampagina bovenaan in een story highlight cover, of op mijn Pinterest account.

  • Instagram
  • Black Pinterest Icon
Isagenix protein bowl
gezonde boterham

Een gezonde boterham

Brood wordt gemaakt van graan, bv. tarwe. Voor witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen, zo behoudt het meer vezels en andere voedingsstoffen. Dat geniet dus de voorkeur.

Voor beleg kies je best afwisselend voor zoet en hartig. Ga zoveel mogelijk naar de natuurlijkste vorm, dus fruit is beter dan confituur, een fijngesneden stukje vlees is beter dan salami, een sneetje zalm beter dan vissalade.

Maar het hoeft niet persé een boterham met een sneetje kaas of charcuterie te zijn. Mix en match er vrolijk op los met deze alternatieven:

  • Basis: peulvruchtenspread (bv. humus), cottage cheese, notenspread (bv. pindakaas), guacamole, quark, geprakte banaan, zadenspread (bv. tahin)

  • Groenten: radijsjes, tomaten, komkommer, avocado, sla, maar ook een restje gegrilde of gekookte groenten van gisteren zijn leuk

  • Fruit: allerhande bessen, sneetjes appel, peer, kiwi, banaan

  • Afwerking: denk aan zaden, (verse) kruiden, scheutjes (bv. erwtenscheutjes), fijngesnipperde sjalot

Havermoutpap

Mmmmm nog zo'n lekker ontbijt! Ik eet graag, valt dat op ;) 

Er zijn verschillende soorten havermout, al naar gelang hoe ze bewerkt worden. De meest bekende zijn staalgesneden (steel cut), gerolde haver of instant haver. Van deze drie werd de staalgesneden het minst bewerkt, maar duurt het langst om te koken. De instant haver is heel snel klaar, maar bevat vaak veel suiker en werd het meest bewerkt waardoor meer voedingsstoffen verloren gaan. Gerolde haver is de 'gewone' havermout en geniet mijn voorkeur. Meestal wordt havermout gekookt met melk (of een plantaardig alternatief). Dat geeft de havermoutpap een natuurlijk zoete smaak. Je kan hem echter ook gewoon met water koken, dat ben ik zelf beginnen doen en ik moet zeggen, dat went bijzonder snel.

De mogelijkheden om je havermoutpap te pimpen zijn ook hier weer eindeloos: fruit, noten, zaden, specerijen (bv. kaneel), cacaopoeder, ... En wat dacht je van hartige havermout? Met spek, een eitje, gebakken champignons, pesto, rucola, parmesaanse kaas, verse kruiden of groenterestjes van de vorige dag.

havermoutpap
hartig ontbijt

Hartig en warm

Zo'n full on English breakfast is misschien wat veel van het goede, maar wat dacht je van een bordje met dit lekkers:

  • guacamole met geroerbakte spinazie en een gepocheerd eitje op volkorentoast

  • ontbijtquiche met courgette en groene asperges

  • volkorenbagels met cottage cheese, gerookte zalm en een gekookt eitje

  • groentenwrap met verkruimelde feta en spekjes 

  • rösti's met roerbakgroenten en hummus

  • omelet met spinazie, geraspte kaas en kerstomaatjes

  • hartige havermoutpannekoeken met bieslook 

  • roerei met gerookte forel en jonge sla

  • gevulde ontbijtpaprika met ricotta, dille en parmesaanse kaas

Onvoldoende tijd voor 's ochtends? Kijk even wat je de avond voordien al kan voorbereiden, dat spaart de volgende morgen al heel wat uit!

bottom of page