
Food is fuel
Zonder brandstof valt je wagen stil. Zonder voedingsstoffen valt ook je lichaam in panne. En dan lopen we naar de dokter. Maar de kans is groot dat je zo wel het symptoom bestrijdt maar de oorzaak niet aanpakt. Ik stel het even erg zwart/wit hoor, dat weet ik. Het punt dat ik wil maken is dat we ons vaak onvoldoende bewust zijn van oorzaak en gevolg. En voorkomen blijft beter dan genezen! Wat je eet, kan je lichaam ondersteunen, of net niet. Dat is toch de moeite om even bij stil te staan.


Uitgebalanceerde maaltijden
Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft, is een gevarieerd dieet belangrijk. Dat moet niet dag per dag exact zijn, maar je gemiddelden op weekbasis kloppen best wel. De overheid beschrijft de richtlijnen heel gedetailleerd, als vuistregel kan je echter deze verdeling aanhouden voor elke voedselgroep.
Dus vooral veel groenten, fruit en zetmeelrijke koolhydraten, een goede portie proteïne en zuivel (of zuivelalternatieven), en klein beetje gezonde onverzadigde vetten. En voor de rest geldt: genieten met mate.
Bron: Vlaams instituut gezond leven
Op je bord geeft dat dan zoiets:
- de helft groenten
- een kwart koolhydraten
- een kwart proteïne
- een klein beetje gezonde vetten
.png)
Calorieën vs voedingsstoffen
Gemiddeld gaan we voor een vrouw uit van 2000 calorieën per dag, voor een man 2500. Maar iedereen is anders, en hoeveel voor jou goed is, is o.a. afhankelijk van je leeftijd, lichaamsbouw, levensstijl en activiteitsgraad.
Ik tel geen calorieën, ik ga vooral op zoek naar voedingsstoffen. Uiteraard is het handig om weten dat een avocado beduidend meer calorieën heeft dan een appel. Maar als je de avocado laat liggen en in de plaats voor een ijsje kiest omdat daar minder calorieën in zitten, dan wil je daar misschien toch eens over nadenken.
Door slimmer te kiezen en je porties onder controle te houden, wordt calorieën tellen vaak overbodig en behoud je toch je gewicht.
