top of page

Intensiteit

Iedereen heeft baat bij sporten en bewegen. Maar heeft iedereen ook baat bij dezelfde soort sport en bewegingsintensiteit? Misschien gaat je voorkeur op zich wel uit naar iets redelijk pittig, of misschien net eerder rustig. Ik geloof in balans. Om goed en gezond in het leven staan, hebben we een bepaald evenwicht nodig. In alles: mentaal, emotioneel en fysiek. En dan is het interessant om jezelf even onder de loep te leggen. 

ontspannen
power ropes

Natuurlijke voorkeur

Ben je van nature een vurig, hevig type dat zich 150% smijt in alles? Beginnen met lopen? Start to run duurt veel te lang en is zo saaaaai, registreer me al maar voor de marathon! Zwemmen? Minstens één uur baantjes trekken. Carting? Voor minder dan een podiumplaats gaan we niet. That kind of thing :)

Of ben je eerder een kalmer, rustig type en gaat je voorkeur naar comfort? Misschien huiver je al van het idee om je in het zweet te werken, is het onbegrijpelijk voor je hoe iemand dagelijks in de fitness kan gaan staan.

Evenwicht

De vraag is maar: wie sowieso al graag voor uitersten gaat, heeft die er baat bij om zichzelf constant te pushen, en dat dan ook op fysiek vlak nog te doen? En de couch patatoe, zou die niet net een beetje meer in actie mogen schieten? Te actief of te passief kunnen beiden negatieve gevolgen hebben. Dus misschien wil je je natuurlijke neigingen net wat meer gaan uitbalanceren.

balanceren
child's pose

De duracellekes

Als je je in deze categorie herkent, is de kans groot dat je behoort tot de slanke mensen, die fijngebouwd en snel in hun bewegingen zijn. Jouw tegengewicht zou je dan kunnen vinden in een lichtere, langzamere sport.

Je zou kunnen gaan wandelen, recreatief zwemmen, zachtere vormen van yoga doen, dansen of fietstochten maken. Let er vooral op niet te overdrijven en ’s winters eventueel naar indoorsport uit te wijken, waarschijnlijk verdraag je de koude niet zo goed.

In between

Heb je een middelmatige tot krachtige lichaamsbouw, dan kan je je wat meer inspannen.

Geschikte sporten zijn: watersport zoals zwemmen, surfen, zeilen, en eigenlijk alle soorten sport die in de buitenlucht worden uitgeoefend zoals skiën, klimmen, fietsen, joggen en alle bal- en teamsporten.

fietsen

Comfort lover

Hou je niet zo van actief, dan is de kans groot dat gewoon ook van nature iets zwaarder bent gebouwd. Mogelijks sta je er niet meteen om te springen, maar ben je wel bij degenen die net bijzonder gebaat kunnen zijn bij regelmatig sporten. Je mag dat dan gerust wat intensiever en ook wat langer doen. Aanbevelingen zouden kunnen zijn: joggen, aerobics, klimmen, krachttraining en roeien.

krachttraining
bottom of page