top of page

De allerlekkerste speculaas (Sint approved)

Dit recept is:

Vegetarisch

Intoleranties:

Gewoon lekker

Voor:

Ingrediënten

Ingrediënten:

- 125g vloeibare honing

- 200g suiker

- 1 pakje vanillesuiker

- 150g boter

- 4 EL melk

- 5 druppels amandelaroma

- 1 KL kaneel

- 400g bloem (en extra voor de verwerking)

- 2 EL rauwe cacao (ongezoet)

- 100g maïzena

- 1 pakje bakpoeder

(glazuur optioneel: 100g bloemsuiker + 2 EL water)

Zo ga je te werk:

Verwarm de honing, suiker, vanillesuiker, boter en de melk langzaam tot de suiker opgelost is. Laat wat afkoelen.

Doe het bijna afgekoelde mengsel in een ruime kom of keukenmachine, voeg het amandelaroma en de kaneel toe. Zeef in een andere kom de bloem, cacao, maïzena en bakpoeder en meng. 


Voeg 2/3e van het bloemmengsel bij in de keukenmachine en meng op de middenste stand. De rest kneed je onder op een met bloem bestuifde werkvlakte. Mocht het deeg kleverig zijn, kneed nog een klein beetje bloem onder.


Verdeel het deeg in 2 porties. Rol het eerste deel uit tot een dikte van zo'n halve centimeter. Steek met vormpjes naar keuze de koekjes uit. Ik nam ronde en duwde er met een koekjesstempel nog een motiefje in :)

Bak 10-15min op 160 graden.


Optie voor de andere helft: speculazen huisjes maken :) (Geen zin in? Geen probleem, dat zijn gewoon meer koekjes!)


Ik plan deze als versiering van een taart en wil ze er langs de buitenkant rond zetten. Als je dat ook wil doen, hou dan rekening met de omtrek van je taartvorm > dit aantal centimeter moet je in totaal dus vol krijgen als je ze naast elkaar legt. Ik bedacht mij dat pas achteraf dus heb dat natuurlijk niet gedaan en heb gewoon ongelooooooflijk veel chance dat het uitkwam...


Je rolt het deeg op dezelfde manier uit en snijdt dan huisjes uit in verschillende groottes. Dat maakt het leuker dan allemaal dezelfde. Hou opnieuw wat rekening met wat voor taart je wil gebruiken om te zien hoe hoog je ze maakt. De gevel moet minstens de zijkant bedekken, het dak mag gerust wat hoger komen.


Bak op dezelfde manier.

Meng het water met de bloemsuiker voor het glazuur, doe dit in een spuitzak en teken ramen, deuren en daken op de huisjes.

Enne, ook zonder taart zijn ze ook leuk hoor ;)


Extra: dat glazuur spuiten, dat heb ik als supermindful ervaren. Het glazuur is vrij dik, en het laat zich niet opjagen. Je kan ondertussen absoluut niets anders doen en moet er met je aandacht bij blijven. Fantastisch!

bottom of page