Preischotel met aardappelen en bladpeterseliesaus

Dit recept is:

Vegetarisch Weinig werk

Intoleranties:

/

Voor:

4 personen

Ingrediënten

- 5 wit van preistengels, in stukken van zo'n 2,5cm

- 12 aardappelen, in stukjes


Voor de saus:

- 2 EL boter

- 2 EL bloem

- 0,5l melk

- 0,5l water

- 3 handvol bladpeterselie (met steeltjes)

- snufje nootmuskaat


Voor de afwerking:

- handvol bladpeterselie

Zo ga je te werk:

Kook de aardappelen gaar in lichtgezouten water, voeg de laatste 5min de preistukken toe. Giet af.


Doe ondertussen de melk in een hoge beker en mix de bladpeterselie er door tot je een lichtgroene saus krijgt. Voeg het water toe en mix nog even verder.


Laat de boter smelten in een steelpannetje, roer de bloem onder en laat al roerend met een garde even bakken. Voeg de groene saus toe en laat onder regelmatig roeren zachtjes indikken. Kruid met wat Himalayzout en zwarte peper uit de molen, en roer de nootmuskaat onder.


Plaats ondertussen de prei en aardappelen in een ruime ovenschotel en overgiet met de saus.

Zet gedurende 15min in de oven op 180 graden, en dan nog 5min onder de gril.


Werk af met de overige bladpeterselie (wat ik vergat voor de foto oeps) en dien op.


Extra: Bladpeterselie, platte peterselie of Italiaanse peterselie is wat krachtiger van smaak dan krulpeterselie. Het wordt vaak gebruikt als garnering, maar wist je dat het ook vol vitaminen en mineralen zit? Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie dekt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C. Ik ben op zich minder fan van gewone peterselie. Bladpeterselie gebruik ik graag in slaatjes en als garnering, maar verder vind ik het vaak moeilijk om wat grotere hoeveelheden te verwerken.

Vandaar deze slimme saus :) Doordat je slechts weinig boter gebruikt en de helft van de melk vervangt door water, is ze trouwens een licht alternatief voor een klassieke bechamel.