top of page

Spinazienestjes met mozarella op aardappelpuree

Dit recept is:

Vegetarisch Snel klaar!

Intoleranties:

Glutenvrij/Lactosevrij

Voor:

4 personen

Ingrediënten

- 750g bladspinazie

- 1 lactosevrije mozarella

- 1 KL paprikapoeder

- 1 kop pijnboompitten

Voor de puree:

- 12 middelgrote aardappelen, in stukjes

- 2 eieren

- 1/2 KL nootmuskaat

- 1 EL olijfolie

Zo ga je te werk:

Roerbak de spinazie in porties tot de meeste blaadjes geslonken zijn, en vang het kookvocht op voor de puree. Rol de spinazie op met een vork en vorm zo nestjes in een grote ovenschaal. Scheur de mozarella in stukjes en verdeel over de spinazienestjes.

Plaats de ovenschaal zo'n 15min in de oven op 180 graden, of tot de mozarella goud begint te korsten.


Kook de aardappelen gaar en giet af. Voeg het vocht van de spinazie, de olijfolie, eieren en nootmuskaat toe en kruid met Himalayazout en zwarte peper uit de molen. Stamp de puree tot je de gewenste consistentie hebt (voor mij moet die meestal niet superfijn zijn).


Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Bestrooi de spinazienestjes met het paprikapoeder. 


Doe een goede schep puree op een bord, en plaats er 2 spinazienestjes op. Werk af met wat pijnboompitjes.


Extra: Weer zo'n weinig werk & snel klaar topper! De spinazienestjes vond ik in een boek van Pascale Naessens.

Spinazie bevat erg veel vezels en vitamine A, B, C en K.

Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.

Verder bevat spinazie kalium, calcium, foliumzuur en ijzer (alleen niet zoveel als we door Popeye misschien dachten :)).

Spinazie heeft een zeer hoog gehalte aan kalium en een laag natriumgehalte. Deze samenstelling van mineralen is zeer gunstig voor patiënten met hoge bloeddruk omdat kalium de bloeddruk verlaagt en natrium de bloeddruk verhoogt. Foliumzuur aanwezig in spinazie draagt ​​ook bij aan de verlaging van hypertensie en ontspant de bloedvaten, terwijl de juiste doorbloeding behouden blijft.

Spinazie is een van de krachtigste groenten als het gaat om het verminderen van ontstekingen door het hele lichaam. Spinazie bevat een antioxidant bekend als alfa-liponzuur, waarvan is aangetoond dat het de glucosespiegels verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en oxidatieve, stress-geïnduceerde veranderingen bij patiënten met diabetes voorkomt.

Er komen nog meer voedingsstoffen vrij wanneer spinazie verwarmd wordt. Spinazie is rijk aan oxalaten, dat bindt zich aan calcium en vormt zo oxaalzuur wat dan weer verhindert dat bepaalde voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Bij het koken wordt dit oxaalczuur echter wat afgebroken. Giet het kookvocht niet zomaar weg, het zit vol vrijgekomen goeds!

Spinazie is niet geschikt om opnieuw op te warmen, want de bladeren bevatten nitraat. Bij opwarming wordt deze stof omgezet in nitriet en dit is schadelijk voor de gezondheid.


bottom of page