top of page

Vegan witlofrolletjes met shiitake en aubergine, met aardappelgratin

Dit recept is:

Vegan

Intoleranties:

Lactosevrij

Voor:

4 personen

Ingrediënten

Voor de witlofrolletjes:

- 8 stronkjes witlof

- 1 aubergine, in dunne plakjes met de mandoline

- 2 EL witte miso (shiro miso), opgelost in 2 koppen water

- 200g shiitakepaddestoelen


Voor de saus:

- 2 EL plantaardige boter of olie

- 2 EL bloem

- het misomengsel van eerder

- 2 koppen havermelk

- 2 EL witte miso (shiro miso)

- 2 handvol geraspte vegan kaas


Voor de aardappelgratin:

- 10 vastkokende aardappelen, in dunne plakjes gesneden met de keukenmachine of mandoline

- 200ml sojaroom

- scheutje havermelk

- 1 KL rozemarijn

- 4 EL edelgistvlokken

- 2 handvol geraspte vegan kaas

Zo ga je te werk:

Giet de misomengeling in een ovenschaal en wentel er de aubergineplakjes in, laat ze er in marineren tot je ze straks weer nodig hebt.


Meng voor de aardappelgratin de sojaroom met de havermelk, kruid stevig met Himalayazout en zwarte peper uit de molen en roer de rozemarijn onder.

Overgiet de aardappelen met de room, strooi de edelgistvlokken er bij en meng goed. Verdeel in kleine ovenschaaltjes (of een grote). Plaats ongeveer een uur in de oven op 180 graden, of tot de aardappelen gaar zijn en de bovenzijde licht begint te korsten. Verdeel erde geraspte kaas over en plaats nog even onder de gril.


Bak ondertussen de witlofstronkjes in wat olijfolie op een matig vuur. Laat alle kanten goed karameliseren, eventueel kan je ze een beetje stoven door wat water toe te voegen maar dat deed ik deze keer niet. Zet opzij.


Hak de shiitakes fijn in een keukenmachine en bak even aan in dezelfde pan. Zet opzij.


Bak de aubergineplakjes in porties in dezelfde pan tot ze zacht zijn. Gebruik voldoende olie, ik duw de aubergine met een vork ook altijd even wat plat. Door het vocht er zo uit te duwen, worden ze zachter. Hou het misovocht bij.


Verwarm de boter of olie in een steelpannetje, voeg de bloem toe en meng met een garde. Giet het misovocht van de aubergines bij en roer goed. Giet onmiddelijk de havermelk bij, voeg de 2 EL miso toe en blijf roeren terwijl de saus indikt. Kruid met Himalayazout en zwarte peper uit de molen. Roer op het einde de kaas nog onder, laat smelten en haal van het vuur.


Leg een witlofstronkje op 1 of 2 aubergineplakjes, verdeel er wat shiitake over en plooi de aubergineplakjes toe. Overgiet met wat saus en serveer met de gratin.


Extra: OK dit gerecht is best wat werk, maar op zich niet moeilijk en vooral echt MEGAlekker! Wij hebben de hesp en gewone kaassaus geen seconde gemist, dit is zoooooo goed! 

bottom of page