Zuiderse zomersalade

Dit recept is:

Vegan

Intoleranties:

Lactosevrij

Voor:

4 personen

Ingrediënten

- 250g pasta naar keuze, gekookt en afgekoeld

- 250g sugar snaps, in dunne reepjes

- 2 venkels, met de dunschiller in superfijne reepjes geschild

- 1 grote tomaat, in reepjes

- 2 handvol rucola 

- handvol groene olijven, in schijfjes

- handvol zwarte olijven, in reepjes

- wat olijfolie 

Zo ga je te werk:

Meng alle ingrediënten, drizzle wat olijfolie over en kruid beetje af met Himalayazout en zwarte peper uit de molen.


Extra: Ik had echt al dagen zin in olijven, in deze frisse salade kwamen ze fantastisch tot hun recht. 

Olijven bevatten Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte. Ze bevatten antioxidanten die de werking van vrije radicalen in je lichaam verminderen en ze zijn een bron van calcium en ijzer. 


Wist je dat zwarte olijven eigenlijk ook onrijp worden geplukt (en dan dus nog groen zijn)? De vraag is dan maar hoe ze gerijpt worden. Bij de goedkopere versies is dat vaak door ze bloot te stellen aan ijzergluconaat, dat brengt een oxidatieproces op gang en kleurt de olijven egaal zwart. Je kunt dit wel herkennen: is de olijf glad in plaats van gerimpeld en is de pit groen, dan is je zwarte olijf ‘gerijpt’ met behulp van ijzergluconaat. In Griekenland is dat sowieso verboden. Kies dus voor zongerijpte van goede kwaliteit!