top of page

Denken in mogelijkheden

Wie denkt in beperkingen ziet soms zoveel hindernissen dat je opgeeft nog voor je begint. Dit soort denken focust op problemen. En het ene probleem brengt het volgende met zich mee. Mentaal leidt dit tot onrust, spanning, onzekerheid en ontevredenheid.

 

Denken in mogelijkheden focust op wat wel kan, op positieve aspecten. Het is een scheppende mindset die openheid en opportuniteit stimuleert, en dat geeft voldoening. Wat je voedt, is ook wat groeit. Natuurlijk kan het zijn dat er hindernissen zijn, maar de kans is toch wel groot dat daar ook oplossingen voor bestaan. En dat is ook weer in mogelijkheden denken.

mogelijkheden
Pipi Langkous

Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik ga dat zeker kunnen

Het Pipi Langkous-principe. Geweldig toch? Dit is eigenlijk hoe we van nature in het leven staan. Een kind doet gewoon, ontdekt, zonder oordeel. Maar dat verandert heel snel. Door teleurstellingen meestal, of pijnlijke situaties. Als dat letterlijk pijn is, is het uiteraard zinvol dat we gaan proberen die te vermijden.

Maar slaat de balans door, dan ontzeg je jezelf ook heel veel kansen. En dat is jammer. Soms moet je gewoon proberen. Je zou aangenaam verrast kunnen zijn :) 

Wat kan wel?

Drie keer in de week twee uur in de fitness doorbrengen is misschien niet realistisch voor je. Maar als je doel meer bewegen is, denk even na over wat dan wel voor jou kan? Wil je graag minder vlees eten, betekent dat niet automatisch dat je full on vegan moet gaan. Af en toe een vegetarische maaltijd inlassen lukt je waarschijnlijk wel.

 

En zo worden moeilijke dingen ineens gemakkelijk. Train jezelf in op zoek gaan naar wat wél haalbaar voor je is. Dat kan eigenlijk in bijna elke situatie waarbij je denkt 'dat lukt me niet'. Hoe meer je dat doet, hoe gemakkelijker dat wordt. 

wandelen
mogelijkheden

Falen bestaat niet. Enkel leren

Sommige mensen zijn erg bang om fouten te maken. Terwijl fouten maken helemaal niet erg is. Het is eigenlijk gewoon een leermoment. 'Oh, op deze manier lukte persies niet goed. Dan probeer ik nu deze'. Enkel wie niets doet, kan ook niets mis doen. Het hoort er echt gewoon bij en is dus absoluut niet erg.

 

Er zijn dingen die we zijn, en dingen die we doen. Een fout is iets wat je doet, en zegt niets over jou als persoon. Hoe je met die fout om gaat, dat is veel meer bepalend. Denk meer 'oepsie' in plaats van 'slecht bezig'. Pas een beetje aan, en probeer opnieuw. De volgende manier brengt je weer een stapje dichterbij, of kan er misschien ineens zelfs boenk op zijn. En zo is het leven een aaneenschakeling van kansen.

bottom of page