top of page

Bloemkoolrösti in pure tomatensaus

Dit recept is:

Vegetarisch

Intoleranties:

Glutenvrij / lactosevrij

Voor:

4 personen

Ingrediënten

Voor de rösti's:

- 1 bloemkool in roosjes, in de keukenrobot fijngemalen

- 6 EL edelgistvlokken

- 4 eieren, geklutst

- ghee om in te bakken


Voor de saus:

- 2kg trostomaten

- 1 rode ui, gepeld

- 4 teentjes look, gepeld

Zo ga je te werk:

Doe de tomaten, uit en look in een medium ovenschotel en plaats gedurende 35min in de oven op 180 graden, of tot het geheel geroosterd begint te geuren en kleuren en de tomaten wat vocht hebben afgegeven.


Schep ondertussen de edelgistvlokken onder de bloemkool en roer dan de eieren onder.

Verhit een schepje ghee in een pan en bak het bloemkoolmengsel in porties van 3 of 4 rösti's per keer. Ik nam ongeveer 1 EL per rösti. Duw deze in de pan wat aan en laat even korsten voor je ze voorzichtig omdraait om de andere kant te laten bakken.

Bij mij zijn er een paar verbrokkeld - niet van wakker liggen, ze smaken hetzelfde hoor :)


Haal de tomaten uit de oven en kieper het geheel over in een pot, pureer met een staafmixer tot een vrij dikke saus. 


Doe een goede schep saus in een bord, en plaats er een stapeltje bloemkoolrösti's op.


Extra: Ik kookte voorheen ook al graag met ghee, maar nu ik mijn opleiding Ayurveda geleerd heb dat ghee sattvisch is, nu nog veel liever ;) 

Sattvische voeding is voeding die als het ware sprankelt van levenskracht. En food is fuel!

Ik vind het sowieso goed om regelmatig af te wisselen, en zo gebruik ik vaak alternatieven voor boter, zout of suiker. En ook in die alternatieven breng ik variatie.

Ghee vindt zijn oorsprong in India en is een soort geklaarde boter. Bij ghee wordt de boter langer op relatief lage temperatuur verhit tot al het water verdampt is en de boter nog niet gebruind. Wat overblijft, is bijna puur vet. Door die langere verhitting krijgt ghee zijn typisch nootachtige aroma. Ghee bevat geen zouten en geen eiwitten, en kan daarom voor mensen met lactose-intolerantie een goede vervanger voor boter zijn. In tegenstelling tot andere olieën is ghee rijk aan byteraat of boterzuur, wat via de darmen het immuunsysteem versterkt.

Ghee bevat eveneens enkelvoudig onverzadigd vet, en kan tot 250 graden worden verhit zonder te verbranden (boter verbrandt bij 130), omega-3 en omega-6 vetzuren, geconjugeerd linolzuur en onder meer vitamine A, D, E en K.

bottom of page