top of page

De allerlekkerste (en cuteste) wortelcake

Dit recept is:

Vegetarisch

Intoleranties:

/

Voor:

1 0 personen

Ingrediënten

Voor de cake:

- 400g wortelen, geraspt

- 300g zelfrijzend bakmeel

- 1/2 KL zout

- 1 1/2 KL kaneel

- 300ml zonnnebloemolie (je kan ook boter nemen maar dan wordt de cake minder smeuïg)

- 100g gewone suiker

- 300g cassonadesuiker

- 1KL vanille-extract

- 4 eieren, kampertemperatuur

- zeste van 1 appelsien


Voor de cream cheese frosting:

- 295g Philadelphia volle roomkaas 

- 150g boter

- 150g bloemsuiker


Tip: de roomkaas bevat best zo min mogelijk vocht. Neem zeker geen light roomkaas. Als je het potje opent en er ligt toch wat vocht op, giet dat dan weg.

- oranje en groene voedselkleurstof als je ook de wortjeltjes wilt maken

Zo ga je te werk:

Met dit recept kan je eigenlijk weinig fout doen. Korte samenvatting: meng  eerst de droge ingrediënten in 1 kom, dan de vochtige in een andere en voeg ze samen. Als je 2 kommen hebt, kan je het dus maken ;)

Misschien wel handig om het recept toch door te lezen :)


Bekleed een cakevorm met bakpapier, zet de oven op 180 graden.


Meng in 1 kom het zelfrijzend bakmeel, het zout en de kaneel.

Meng in de andere kom de olie, de suiker en de vanille. In deze voeg je 1 voor 1 de eieren toe, roer telkens onder voor je het volgende toevoegt.


Neem een rubberen spatel. Schraap eerst langs de zijkanten en onderkant van  de 'vochtige' kom en voeg nu in 3 keer de droge ingrediënten toe. Meng telkens zachtjes tot je geen bloem meer ziet en het deeg glad is. Nu meng je de wortelen onder.


Giet het deeg in de cakevorm en bak zo'n 45-55min. Als je voorzichtig op de cake duwt, wil je dat ze zachtjes terugveert (blijft er een deukje in, is de cake nog niet klaar). Als je er dan een tandenstoker in steekt, komt die er proper uit. Laat de cake eerst 10 minuten in de vorm afkoelen, haal hem er dan voorzichtig uit en laat op een rooster verder afkoelen. De cake wordt vaster tijdens het afkoelen. 

De cake moet volledig afgekoeld zijn voor je de frosting er op doet! Ik maakte mijn cake gewoon de dag voordien.


Cream cheese frosting:

Klop de boter samen met de bloemsuiker romig. Je wil geen klonters meer, maar moet ook wel opletten dat je ze niet te ver klopt. Hou het mengsel dus goed in de gaten! Pas als de boter en suiker romig geklopt zijn, voeg je de roomkaas toe, klop nog heel even door, klaar :)

Verdeel genereus over de wortelcake, normaal heb je nog wat over voor wie graag nog een beetje extra heeft. Zet koel weg.


Voor de worteltjes bovenop: 

Neem 2 schaaltjes of potjes en doe in elks 1 koffielepel van de extra cream cheese frosting. Meng in elke een klein beetje kleurstof onder. Met een tandenstoker neem je een beetje orangje frosting en vormt hier de worteltjes mee op de cake. Aansluitend doe je hetzelfde met de groene voor het bladgroen. 

Tip: Ik had eerst wat frosting op een bordje gesmeerd en daar enkele worteltjes op geoefend om te zien wat het geeft. Maar eigenlijk is het niet moeilijk, gewoon even mindful worteltjes tekenen :)


bottom of page